петък, 12 юли 2024 г.

Папарос, старото име на Сарафово


Получавайте най-новите оферти за ИМОТИ в Сарафово преди всички  - ТУК

Историкът Иванка Делева ще представи днес в Бургас монографията си „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България през периода 1913 – 1925 година“. Това е докторската дисертация, която тя защити през март тази година в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. 

Присъедини се към жителие на Сарафово от ТУК

Написването на труда е резултат от няколко годишни проучвания по темата, каза авторката:

„ Идеята е всички наследници на бежанци и всички, които се интересуват от темата, тов историческо четиво да им бъде полезно. Да могат да разберат целия този път, които преминават нашите прародители изгонени от Източна Тракия след Междусъюзническата война до установяването им в България. За това избрахме и като снимка на корицата „Прокарване на път през Папарос“, това е старото име на Сарафово, където се заселват много бежанци, така загатваме за онзи труден и дълъг път, които изминават прогонените от родните си места наши предци.“ 

Анализът на изследваните показатели за ситуацията в Бургаско и направените констатации, свързани със същността и спецификите на бежанското движение в региона, позволяват обобщените данни за него да имат общовалидна стойност при систематизиране на общите закономерности на миграционните процеси в България в периода 1913 – 1925 г.

„ Изводите, до които достигнах в резултат на моите проучвания относно бежанските процеси в Бургаски регион е, че те имат  общонационална валидност, тъй като тук, в разглежданата територия, поредицата от свързани промени, които предизвикват бежанските движения са особено интензивни в количествено отношение и красноречиви като въздействие върху местния живот“, добави д-р Делева.

Основните приноси на монографията ще бъдат представени от доц. д-р Ваня Стоянова от Институт за исторически изследвания при БАН. Научни рецензенти на изданието са проф. дин Щелиян Д. Щерионов от Институт за изследване на населението и човека при БАН и доц. д-р Стефан Минков от Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“. Книгата е отпечатана в издателство на БАН „Проф. Марин Дринов“.

Представянето на книгата е днес от 18:00 часа в двора на Етнографския музей. 

Източник: bnr.bg/burgas



сподели с приятели в социалните  мрежи
или Коментирай



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!