вторник, 23 юли 2024 г.

АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО КРАЙ САРАФОВО – ПТИЧИЯТ РАЙ НА БЪЛГАРИЯ


Получавайте най-новите оферти за ИМОТИ в Сарафово преди всички  - ТУК

България е голяма и чудна природа дебне отвсякъде. Със своите диви плажове, национални паркове, защитени територии, вълшебни селца – всички те са дом на добри хора, чудновати растения и животни и смислени каузи.

Присъедини се към жителие на Сарафово от ТУК

Днес ви пренасям на морето и към птичия рай на България, Атанасовско езеро. Напът за Голямото синьо в Синеморец се срещнахме с представители на Българска фондация Биоразнообразие (БФБ), за да ни разкажат и покажат съкровищата на Атанасовско езеро край Бургас.

Препоръчани Бизнеси в САРАФОВО 👈

Нека започнем от там, че Бургас си има цели 3 езера: Атанасовско, Вая (в плановете ми за това лято) и Мандренско, а непосредствената близост с Черно море е ясна. 

Любопитна е историята на Атанасовско езеро, което е изкуствено създадено. В началото на миналия век е било едно цяло, а до него е било с. Атанасово, днешния квартал Изгрев. Разделят го на две части едва когато пламва епидемия от малария, и местната управа решава да направи езерото солено, за да предотврати разпространението й. Построяват загражденията, наречени диги и валове,  които разделят езерото на над 150 по-малки басейна, всеки от които с различна степен на соленост.

Водата от морето се влива в езерото през специален канал, дълъг 23 км., и циркулира през отделните басейни, което помага и за естествения процес на добиване на сол. Но за него по-надолу 🙂 

Цялата статия може да прочетете ТУК



сподели с приятели в социалните  мрежи
или Коментирай

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!